29 Şubat 2008 Cuma

ZAHTER (Dağ Kekiği)




Zahter çayını ilk defa Çiya'da denemiştim. Tadı hoş, sindirimi kolaylaştırıyor, şekersiz rahatça içilebiliyor, ince belli bardağa da bence çok yakışıyor :). Zahter bir çeşit kekik, ama alıştığımız kekikten farklı bir tadı var bence.. Ben daha çok sevdim açıkcası. Daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaygınmış..

Bir kaç gün önce aktara uğradığımda şans eseri gözüme takılınca denemek için biraz almıştım. Sonuç harika oldu.. Bir ince belli bardak başına bir çay kaşığı zahter yeterli oluyor. Öncelikle suyu koyup, üstüne zahteri eklemenizi tavsiye ederim.. Ve de sonra altı iyice kısılmış ocakta demlemenizi, kaynatmamaya çalışarak (kaynatınca hem tadı acılaşıyor, hem aroması gidiyor hem de faydası azalıyor).. Bir kaç dakika da dinlendirebilirsiniz. İçimi çok güzel, özellikle yemek üstüne.. Tadı berbat poşet çaylarına da hiç benzemiyor.. Faydaları ise saymakla bitmiyor: Sindirimi kolaylaştırıyor, mide rahatsızlıklarına iyi geliyor, adet kanamalarını dengeliyor, kramplı adet ağrılarına iyi geliyor ve ergenlik sivilcelerini engelliyor..

Afiyet olsun..







Hiç yorum yok: